2A EDICIÓ – CONGRÉS DE JOVES PER LA PAU ARCADI OLIVERES
L’ODI NO ÉS LA NOSTRA LLIBERTAT
El Congrés de joves per la Pau – Arcadi Oliveres és una iniciativa que neix de la necessitat de donar continuïtat al projecte educatiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) més enllà de les aules. Aquesta proposta pretén crear espais de reflexió, intercanvi i accions enfocades a educar per la pau.
En aquesta segona edició, alumnes de l’institut Leonardo da Vinci i l’escola Avenç, de Sant Cugat del Vallès, i l’INS l’Estatut, de Rubí, han estat els encarregats d’organitzar i decidir la temàtica del congrés, que enguany ha girat al voltant del discurs d’odi. Sota el nom “Joves que d’expresses. L’odi no és la nostra llibertat”, durant tres dies s’han reunit més de 200 alumnes dels centres abans esmentats i també de l’instituts La Serreta, i han pogut fer tallers creatius, de dansa, teatre o podcast, sobre decolonialisme, gènere, islamòfobia o nosves masuculinitats, entre altres.
El Congrés de joves per la Pau – Arcadi Oliveres té el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i de la Diputació de Barcelona.
Travesti colobra sudaca, psicoterapeuta, performer, dramaturga, escriventa i llengua llarga.
A través de dinàmiques i la creació d’una peça de plastilina del nostre cos eròtic, coneixerem els següents aspectes:
ANISSA
Psicòloga i Sexòloga clínica, formada en teràpia integradora i sexologia clínica, divideix el seu temps en l’àmbit clínic i en el disseny i execució de projectes en salut emocional i sexualitat per a adolescents. Una altra àrea en què ha tingut l’oportunitat de formar-se és en trauma i ser part de l’equip d’Emergències Mèdiques de Catalunya.
En aquest taller participatiu ens introduirem en l’àmbit de les masculinitats. Abordarem com es construeix la masculinitat. Què és allò que defineix als homes i ens diferencia d’altres identitats? Hi ha una sola manera de ser home? Tots els homes som iguals? Respondrem a totes aquestes preguntes a través de jocs, dinàmiques i una mica de teatre!
CESC (El Taller)
Educador social amb experiència en el treball amb joves en l’àmbit comunitari. Format en gènere, facilitació de grups i teatre de l’oprimit. Soci fundador de l’entitat El Taller Masculinitats Diverses, una entitat amb perspectiva de gènere i enfocament interseccional especialitzada en masculinitats.
En Gest Mutant (pràctica d’entrenament físic i performatiu) construirem corporalitats, morfologies, fiscalitzades amb els recursos que ens ofereix la improvisació, desarmant la necessitat de formatar el cos abans de posar-lo en escena i connectant amb el moviment propi, espontani i autèntic.
Explorarem a través de diferents disparadors (imatges, mitologia, poesia-text, música, vestuari..) per a entrenar la capacitat de crear noves narratives i compondre performances grupals.
ROC
Ballarí, Performer, Coreògraf, il·luminador i amant dels gossos.
Explora el moviment i tots els elements escènics com a eines personals i col·lectives de mutació i expressió.
Activista pels drets humans amb un fort enfocament en el racisme, la islamofòbia de gènere, la pobresa i les interseccions entre ells. Ponent i podcaster.
Taller per reflexionar al voltant de les idees que transmeten les pel·lícules pornogràfiques convencionals: relacions centrades en els genitals i en el coit, violència i submissió, cossos normatius i/o operats, estereotips, cosificació, etc. Així mateix, abordarem els missatges i la influència que tenen les pel·lícules romàntiques en el nostre imaginari sobre les relacions i la sexualitat. Amb Tot això realitzarem un collage de missatges, idees i reflexions.
CYNTHIA (KIDEM)
Psicòloga experta en educació sexual i afectiva. Formada en teràpia familiar, intervenció i prevenció en violències masclistes i experta en programes de gestió emocional i Mindfulness entre d’altres. Centra la seva àrea d’especialització en l’àmbit social, en el treball d’apoderament amb dones, el disseny i la dinamització de tallers educatius en sexualitat i gestió emocional.
Taller per a comprendre des d’on i de quines formes ens afecten les violències estètiques, amb la finalitat de realitzar una intervenció artística a través del collage per a sensibilitzar sobre els ideals de bellesa i/o reapropiar-nos dels nostres cossos.
ELI
Educadora sexual i formadora en gènere.
Posant en evidència l’autoestima i els factors socials que ens envolten i interseccionen, com per exemple el racisme, crearem petites escenes teatrals creades pels participants del taller. Els temes a treballar sortiran de la inquietuds que portin lxs joves.
A través d’exercicis d’improvisació i tècniques teatrals variades com del teatre comunitari, clown, teatre de l’oprimit, físic, d’improvisació.
KELLY (PERIFERIAS CIMARRONAS)
Directora de teatre, actriu, dramaturga, cantautora i especialista en teatre comunitari i de creació col·lectiva.
Actualment té dos monòlegs de creació pròpia. Jo Dona Negra en què comparteix les seves experiències i ens parla del racisme, la sexualitat, la immigració, identitat i la necessitat de conèixer els propis orígens afrodescendents quan la història s’ha esforçat a esborrar tot rastre. El meu Somni era escriure. Vaig escriure en què interpel·la el públic amb l’apassionant història de Carolina Maria de Jesus, una escriptora afro brasilera víctima d’un món que no li deixava pertànyer, Carolina va fer del seu somni realitat. Va escriure d’una manera crua, sincera i real el que ningú llavors s’havia atrevit a escriure.
Raizal, afrocolombiana, de l’arxipèlag de Sant Andrés, Provisió i Santa Catalina. Periodista, diplomada en cultura, mitjans comunitaris, opinió pública i participació ciutadana. Feminista antiracista, poeta, repentista, creadora i editora del projecte per a escriptors emergents, Plataforma Zero, del taller d’escriptura itinerant Hologrames i de la FILMIG (Fira Itinerant del Llibre Migrant).
El taller té l’objectiu de fomentar la consciència crítica en l’etapa més crítica per al desenvolupament individual i de construcció de valors: L’adolescència.
La proposta és que mitjançant la música i l’expressió creativa es generin qüestionaments, debats i intercanvis d’experiències que portin a lxs joves a replantejar la seva visió sobre si mateixes i les seves conductes cap a les seves altres compañerxs i cap a la diversitat que som. El Hip hop és una eina per a la transformació individual, ja que les seves múltiples disciplines ens porten a un camí d’acte-descobriment mitjançant el qüestionament i l’acció
MASTAQUBA & JAGUAR
Directora de teatre, actriu, dramaturga, cantautora i especialista en teatre comunitari i de creació col·lectiva.
Actualment té dos monòlegs de creació pròpia. Jo Dona Negra en què comparteix les seves experiències i ens parla del racisme, la sexualitat, la immigració, identitat i la necessitat de conèixer els propis orígens afrodescendents quan la història s’ha esforçat a esborrar tot rastre. El meu Somni era escriure. Vaig escriure en què interpel·la el públic amb l’apassionant història de Carolina Maria de Jesus, una escriptora afro brasilera víctima d’un món que no li deixava pertànyer, Carolina va fer del seu somni realitat. Va escriure d’una manera crua, sincera i real el que ningú llavors s’havia atrevit a escriure.
Durant el taller ens endinsarem breument en la història del fanzín, veurem exemples de diferents formats i realitzarem un fanzín col·lectiu experimentant amb diferents materials plàstics amb els quals abordarem, a través el llenguatge gràfic i escrit, una exploració dels debats sobre la identitat de gènere i sexual en la vida de lxs joves, articulant les reflexions sorgides del taller amb els valors de la cultura per a la pau.
KAJAS
Kajas Marquís és una persona trans no binària, travo sudaka, educadori social i activista, transfeminista, antiracista i anticolonial. Des de l’any 2014 participa en gestió cultural, resistència popular de base i combativa, i realitza tallers d’escriptura creativa, edició comunitària i autopublicació. Porta endavant una editorial de fanzins i serigrafia tèxtil produïda amb una fervent confiança en la construcció col·lectiva i des del centre del cor, amb sabor d’herba mat, olor de terra serrana comechingona i sons cumbiancheros.
En aquest taller participatiu ens introduirem en l’àmbit de les masculinitats. Abordarem com es construeix la masculinitat, l’impacti dels rols i estereotips de gènere en les diferents identitats, així com la relació entre la masculinitat i les violències. I finalment explorarem quin és el paper dels homes en el feminisme. La segona part del taller consistirà en la creació d’un pòdcast que es registrarà en directe i amb públic en viu. L’espai servirà per a reflexionar, des d’una perspectiva crítica els continguts que es treballin en la primera part del taller i treballar des d’un lloc pedagògic la veu i el so.
CESC I JESSICA SOTODOSOS
Cesc és educador social amb experiència en el treball amb joves en l’àmbit comunitari. Format en gènere, facilitació de grups i teatre de l’oprimit. Soci fundador de l’entitat El Taller Masculinitats Diverses, una entitat amb perspectiva de gènere i enfocament interseccional especialitzada en masculinitats.
Jessica Sotodosos és cap tècnica de musicals, gravacions i programes a Ràdio Sant Cugat-Cugat Mèdia. Treballa fent ràdio des de fa més de vint anys: locutora o productora a programes musicals, culturals o magazins, a més de tècnica de so. Forma part d’un dels projectes més il·lusionants de Cugat Mèdia: La ràdio com a eina educativa i de comunicació amb el jovent.