EDICIONS ANTERIORS
La Diada per la Noviolència de 2024 ret homenatge a la periodista palestina Shireen Abu Akleh, assassinada per l’exèrcit d’Israel durant la cobertura d’una incursió militar a la ciutat de Jenin (Palestina).
La periodista anava ben identificada amb l’armilla de premsa i, tot i això, l’exèrcit israelià la va disparar. El productor va afirmar que el primer tret no els va atrapar, el segon tret li va donar a ell i el tercer va matar Shireen Abu Akleh.
Els atacs contra periodistes són atacs contra la llibertat d’informació i són tàctiques planificades per amagar la realitat del que està passant.
Shireen Abu Akleh era una de les periodistes referents en àrab i va ser de les primeres corresponsals a informar des de Palestina per Al Jazeera.
La Universitat Internacional de la Pau celebrarà la Diada de la noviolència el 31 de gener i homenatjarà Chico Mendes, ecologista assassinat a Xapuri, la mateixa zona de la selva amazònica on va néixer. Mendes va ser defensor de la terra i el territori i va impulsar alternatives respectuoses amb la selva i els seus pobles, a la vegada que millorava les condicions de vida dels treballadors del cautxú. Va afirmar que no hi ha defensa de la selva sense la defensa dels pobles de la selva i que lluitava per salvar la humanitat. L’esdeveniment inclourà una intervenció musical i un monòleg del professor José María Perceval.
La Universitat Internacional de la Pau celebra el proper 29 de gener una nova edició de la Diada per la Noviolència. Enguany, la Unipau ret homenatge a Mahsa Amini, una jove kurda que va ser arrestada i torturada fins a la mort per la Patrulla d’Orientació de la policia iraniana, després que hijab que duia no li tapés íntegrament els cabells.
La detenció de Mahsa Amini es va fer segons la guia islàmica de la policia, però després de dues hores, a causa d’una forta pallissa al cap i una gran por causada pel comportament dels agents, va patir un atac cerebral i cardíac i va entrar en coma.
És una de les víctimes més famoses de la violència masclista a l’Iran. També es considera que va morir per violència estatal.
Com cada any, la Unipau retrà homenatge a una figura pacifista en commemoració de la mort de Gandhi. Enguany, la Diada per la no violència pretén reconèixer la figura de Hannah Arendt (1906-1975). Durant l’activitat es realitzarà una lectura dramatizada sobre una proposta de José Maria Perceval i protagonitzada per Maria Dolors Renau i Àlvar Roda.
La Universitat Internacional de la Pau rendirà homenatge a Nawal El Saadawi, escriptora, metgessa i activista política egípcia, durant la Diada per la Noviolència. El Saadawi va ser una de les primeres veus egípcies a criticar obertament el sistema patriarcal i va abordar temes com l’ablació, l’avortament, la sexualitat, els abusos sexuals a menors i l’opressió de les dones. Pel seu activisme, va ser acomiadada dels seus càrrecs en l’administració i en institucions, empresonada el 1981 i va haver d’exiliar-se el 1991 per les amenaces de grups islamistes.
Leila Alaoui va ser una fotògrafa franco-marroquí dedicada a temes de migració, visibilització de la pobresa i drets de la dona al món àrab. Per aquest motiu, la Diada de la Noviolència d’enguany va dedicada a la seva trajectòria i figura com a professional, que va lluitar per visibilitzar els principals problemes dels països àrabs. Els seus treballs més destacats van ser “Travessies” (2013) sobre els viatges de les persones marroquines migrants a Europa; el llibre “Els marroquins” (2016) sobre col·lectius oblidats del seu país; i el seu vídeo-reportatge “Herois diaris de Síria” (2015) sobre refugiats als camps d’acollida al Líban, Jordània i Irak.
Sant Cugat ha recordat la figura de Mahatma Gandhi en el 70è aniversari del seu assassinat durant la Diada per la No Violència, organitzada per la Universitat Internacional per la Pau aquest diumenge, 28 de gener. L’acte ha coincidit amb el Dia Escolar de la No Violència i la Pau, que ha centrat el seu missatge en els murs que separen comunitats i persones arreu del món.
L’acte ha comptat amb una lectura dramatitzada escrita pel professor santcugatenc José Maria Perceval i que ha servit per rememorar la filosofia de Gandhi i la seva mort a mans dels rivals tribals. A més, Dolors Renau ha llegit un poema dedicat també a la figura del pensador indi. La Diada per la No Violència se celebra a Sant Cugat des del 2004 i l’objectiu és reconèixer figures que han lluitat pels drets humans amb el pacifisme com a bandera.
La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) dedicarà la commemoració de la Diada de la No-violència d’avui a l’activista mediambientalista Berta Cáceres, assassinada l’any passat després de rebre amenaces per la seva tasca. El col·lectiu efectuarà una lectura de textos originals de l’homenatjada a la plaça de Quatre Cantons a les 12 del migdia.
La Diada per la Noviolència de la Universitat Internacional de la Pau, celebrada el 31 de gener, va homenatjar a Carme Karr, periodista, escriptora, feminista i pacifista catalana de principis del segle XX. L’acte va comptar amb la presentació de Txell Roda i la música de Pau de Nut, a través dels contes i la música de l’activista a favor dels drets de la dona. Karr, filla d’un enginyer francès i d’una italiana, era part de l’alta burgesia catalana i la seva obra abasta gèneres molt diversos, tots ells relacionats amb el feminisme. L’acte va tenir lloc a la plaça dels Quatre Cantons a les 12 hores.
Sant Cugat celebra, un any més, la Diada de la No Violència, el diumenge 1 de febrer a la plaça de Barcelona, a les 12 hores. Aquest any l’entitat té com a objectiu crear un corrent per a construir un món en pau, i la figura de Nelson Mandela hi serà present, juntament amb la participació de la ballarina Bruna Picas.
Mandela, que va morir al desembre de 2013, va ser un polític sud-africà i líder en la lluita contra l’apartheid. Conegut com a Madiba va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica del 1994 al 1999 i va ser escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país. Mandela va rebre el Premi Nobel de la Pau al 1993.
La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) dedica enguany la Diada per la No Violència a la figura de la periodista i activista russa Anna Politkóvskaya. L’acte tindrà lloc el 9 de febrer a la plaça dels Quatre Cantons i comptarà amb una lectura poètica a les dotze del migdia per reivindicar la tasca de Politkóvskaya com a exemple de pacifisme.
Anna Politkóvskaya és reconeguda pels reportatges que va fer sobre la guerra de Txexènia i la Rússia de Putin. També va escriure diversos llibres en què critica la política del president rus i la repressió de les llibertats civils. Politkóvskaya va morir assassinada el 2006 en un tiroteig a Moscou.
El diumenge3 de febrer a les 12h celebrarem la Diada de la Noviolència a la Plaça dels Quatre Cantons de Sant Cugat del Vallès.Enguany, la Diada de la Noviolència estarà dedicada a l’activista en favor dels drets dels palestins, Rachel Corrie. Rachel Corrie (Olympia, 10 d’abril de 1979-Franja de Gaza, 16 de març de 2003) va ser una activista nord-americana, membre de l’ISM (Moviment Internacional de Solidaritat), morta per un buldòzer de l’exèrcit israelià a Palestina mentre protestava contra les activitats de les Forces de Defensa Israelianes (IDF)a la Franja de Gaza.