El Memorial per la Pau Joan XXIII és un reconeixement que la Unipau, conjuntament amb l’Institut Víctor Seix de Polemologia atorga a persones fortament compromeses amb la construcció de la pau i el desenvolupament humà. El guardó es va donar per primera vegada el 1967, essent el premi de pau més antic de Catalunya.
Algunes de les figures premiades han estat Raimon Panikkar, Eduarado Chillida, Maixable Lasa, Adolfo Pérez Esquivel, Carmen Magallón i Josep M. Montferrer, entre d’altres.
Davant la limitació del guardó, el qual només premia personalitats en vida, des de 2017 s’atorga també la Menció d’Honor Frederic Roda, destinada a retre homenatge a persones que ja no hi són o bé a entitats i col·lectius que mereixen ser reconegudes pel seu compromís en l’àmbit de pau.
Pel seu treball en favor de la Pau al seu país independentment de qualsevol interès polític, partidista o religiós. Conferenciant i escriptora, entre els seus llibres destaca Somiant la pau, una mirada femenina al nou Afganistan dels talibans. La seva vida ha estat marcada per una guerra civil i pel règim talibà.
Per la seva denúncia de la constant vulneració dels Drets Humans a Palestina i per promoure campanyes i accions no violentes en contra dels brutals atacs a Gaza per part d’Israel vulnerant el Dret Internacional amb total impunitat.
Membre del patronat de FundiPau durant més de 20 anys. Ell era pacifista realista compromès amb els valors de la cultura de pau, que practicava cada dia tant en les relacions interpersonals i familiars com en la dedicació al llarg de tota la seva vida a FundiPau.
Per la seva tasca d’assistència legal,gratuïta i individual a les persones migrants que arriben per mar a Lesbos. També destaca la tasca en la documentació de les violacions dels drets de les persones migrants i/o en cerca de refugi i la participació en la defensa estratègica per exigir responsabilitats a les institucions.
Dedicada al teatre social i que treballa des de la pedagogia a través de la formació per fer teatre social i fòrums. L’entitat utilitza el teatre com a mitjà d’anàlisi d’estratègia de lluita amb els col·lectius que tenen una necessitat de denunciar una injustícia i cerquen alternatives per canviar les coses.
El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2019 a Chido Onumah,per la seva trajectòria en defensa dels Drets Humans i per l’aprofundiment de la democràcia a Nigèria, país més habitat de l’Àfrica.
La Menció de Reconeixement Frederic Roda ha estat concedida al col·lectiu antimilitarista i feminista Dones x Dones pel seu treball continuat de solidaritat i acompanyament a les dones que resisteixen en situacions de conflicte armat i treballen per la resolució pacífica.
Per la seva lluita en la defensa de la terra i del dret a la vida. La comunidad de paz travessa en aquest moment per enormes riscos i persecucions i encarna una voluntat col·lectiva de defensa dels seus drets elementals a costa de centenars de vides humanes. El memorial vol reconèixer també el suport i acompanyament que el Padre Javier Giraldo ha donat a la comunidad des de la seva constitució l’any 1997.
Per ser, a través d’Agermanament, un dels promotors de les primeres ONGs catalanes. Per la seva visió pionera de la necessitat de crear un centre d’estudis internacionals a Catalunya (CIDOB) i per haver participat en la creació l’any 1977 de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut als Refugiats.
Per la seva dedicació, a banda de la docència universitària, als moviments socials i culturals amb especial atenció a les perifèries ciutadanes d’Amèrica Llatina i dels pobles indígenes de Mèxic. Fou un dels pioners en donar suport a l’objecció de consciència.
La Menció de Reconeixement Frederic Roda ha estat concedida a l’associació Stop Mare Mortum pel seu treball en defensa dels drets de les persones que fugen dels conflictes en cerca de refugi i pel canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries.