El Teixint Xarxes és un projecte educatiu que té els seus fonaments en la Cultura per a la Pau i busca promoure en l’àmbit educatiu valors com la igualtat, la cooperació, la solidaritat, el respecte i l’autonomia.
Les i els joves no només tindran l’espai per posar en diàleg les seves percepcions, sinó també per valorar la diversitat, trobar a través dels seus propis mitjans estratègies per desestructurar estereotips i prejudicis, adquirir eines per gestionar conflictes i comprendre la importància de la seva implicació.
Aquest projecte s’emmarca dins dels nous paradigmes de l’educació, com és l’educació per a la justícia global.
La nostra finalitat és promoure el coneixement i anàlisi crítica de la realitat, així com la participació activa de les i els joves com a protagonistes per fer possible una ciutadania responsable, respectuosa i compromesa amb la transformació social.
Metodologia socioafectiva i enfocament integral de la persona. Enfocament en les necessitats i temes d’interès que sorgeixen als tallers. Generem les condicions per a un espai de conversa d’intercanvi lliure i segur.
Cultura de pau
Elaboració del posicionament davant de conceptes com pau, justícia i solidaritat. Identificació dels diferents tipus de violència, mitjançant exemples propers.
Drets humans i ciutadania, migració i multiculturalitat, perspectiva de gènere
S’obtenen les eines per identificar i desmuntar estereotips. Reflexions sobre el discurs discriminatori. Presa de consciència de les desigualtats socials i la discriminació que pateixen diversos col·lectius.
Interseccionalitat, discriminació i desigualtat
S’identifiquen els eixos de privilegis i opressió. Presa de consciència de com la inequitat social és font de discriminació i exclusió. Aquests exercicis s’exploren des d’una mirada interseccional.
Gestió del conflicte i noviolència
Identificació de les necessitats, actituds i posicionaments davant del conflicte. Reflexions sobre la naturalesa positiva del conflicte. Es compartiran eines per a la gestió de conflictes des de la comunicació no violenta.
Drets humans i ciutadania i sostenibilitat econòmica i social
Reflexions sobre el comerç internacional i la desigualtat en les relacions internacionals, així com les desigualtats socials i econòmiques entre els diferents països. Finalment, parlarem sobre el treball cooperatiu, com a alternativa.
Drets humans i ciutadania i Sostenibilitat econòmica i social
Identificació de l’impacte que té el consum actual en la vulneració dels Drets Humans, així com les desigualtats Nord-Sud. S’obrirà un espai de reflexió per parlar sobre impactes, consum responsable i alternatives reals al sistema de consum actual.
Cultura de pau, noviolència, Drets Humans i ciutadania
En aquesta sessió s’exploraran alternatives des de la noviolència. Es reflexionarà sobre possibles alternatives que promoguin la solidaritat, la cooperació, la resolució positiva dels conflictes i la lluita contra la discriminació. Motivar les accions transformadores que les i els joves poden realitzar com a constructors de Pau.