«La pau es construeix cada dia creant ponts de comunicació» afirma M Pilar Massana Llorens

L’acte de lliurament del Memorial per la Pau Joan XXIII omple l’auditori Barradas Més de 300 persones ens han acompanyat en l’homenatge a Maria Pilar Massana Llorens i a la Coordinadora Obrim Fronteres La Universitat Internacional de la Pau hem celebrat l’acte de lliurament del Memorial per la Pau – Joan XXIII i la Menció Frederic Roda, acompanyas de més de 300 persones que han omplert l’auditori Barradas per retre homenatge a la Maria Pilar Massana i a la Coordinadora Obrim Fronteres. Un acte marcat per la necessitat de seguir treballant per la construcció de pau, Maria Creixell, de la Coordinadora Obrim Fronteres, remarcava que la lluita que fan des de l’entitat és una lluita des de la precarietat, però des de les cures, la responsabilitat i la comunitat i ha remarcat que cal seguir enxarxades per fer front als temps difícils que venen. Per la seva part, la Maria Pilar Massana ha dit que la pau es construeix cada dia buscant entendre’s, creant ponts de comunicació i fent-nos la vida més vivible i més amable. L’acte acabava amb una preciosa actuació musical de la Coral Veus del Món de L’Hospitalet de Llobregat.
Celebrem el DENIP a la plaça de Barcelona amb una instal·lació artística sobre l’aigua

La UNIPAU celebra el DENIP amb un riu i prop de 30 fonts L’exposició artística neix dels tallers pedagògics i artístics fets en diferents escoles de Sant Cugat La Universitat Internacional de la Pau hem celebrat el DENIP (Dia Escolar de la Noviolència i la Pau) amb una instal·lació artística de rius i fonts que explica la importància de l’aigua i la seva cura i conservació, junt amb l’Ajuntament de Sant Cugat. Un riu i prop de 30 fonts, tot creat per l’alumnat de 4rt de primària de les escoles La Floresta, Ciutat d’Alba i Collserola, han ocupat la plaça de Barcelona. A l’acte, ha estat protagonitzat per l’alumnat creador de les peces artístiques i Pallassos Sense Fronteres, que han tancat la jornada amb una actuació. La instal·lació artística es pot visitar durant tot el mes de febrer a la Biblioteca Volpelleres Miquel Batllori. La Unipau i l’Ajuntament de Sant Cugat organitzen el DENIP i els tallers pedagògics i artístics amb les escoles de la localitat des de fa més de 10 anys amb l’objectiu de promoure la pau i la noviolència i generar un procés de creació artística conjunta. L’equip educatiu de la Unipau, format per Juliana Sotelo, Clara Jorge i Cozmin Colta, és l’encarregat de les sessions pedagògiques, i l’Eva Navarro i l’Aina Ache, professores de plàstica i col·laboradores de la Unipau, són les encarregades del procés artístic. El Dia Escolar per la Noviolència i la Pau (DENIP) se celebra cada 30 de gener, en commemoració de l’aniversari de l’assassinat del Mahatma Gandhi i cada any se centra en un tema que promogui la pau i la noviolència.
Homenatge a Marcelo Pérez, activista per la defensa de l’aigua i dels drets humans, en la Diada per la Noviolència

Hem dedicat la Diada per la Noviolència de 2025 a l’activista Marcelo Pérez Diumenge vam homentajar a Marcelo Pérez en un acte a la plaça de Barcelona de Sant Cugat del Vallès Diumenge vam retre homenatge al sacerdot i activista Marcelo Pérez a la Diada per la Noviolència a #Santcugat. Marcelo Pérez era una figura clau en la defensa de l’aigua, el territori i els drets humans a les comunitats indígenes de Chiapas que va ser assassinat a l’octubre de 2024. El pare Marcelo ja havia rebut amenaces i tenia mesures de protecció cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), d’acord amb ONU-DH. Gràcies a les companyes de Taula per Mèxic per la lectura del manifest en defensa de les persones que treballen pels Drets Humans a Chiapas i Mèxic, i gràcies a la coral Cantem les 40 per la seva actuació en memòria de l’activista. Gràcies, també, a totes les que ens vau acompanyar. A continuació podeu trobar algunes fotografies de les companyes de elCugatenc.
Seminari d’Hivern 2025: Intel·ligència Artificial?

La Intel·ligència Artificial, tema central de la XXII edició del Seminari d’Hivern Els dies 21 i 22 de febrer de 2025 tindrà lloc una nova edició del Seminari de Pensament per la Pau a la Casa de Cultura de Sant Cugat: Intel·ligència Artificial? Quin impacte té la intel·ligència artificial en la desigualtat econòmica i social? I en la perpetuació de conflictes? I en la cronificació del racisme? I en la precarització laboral? I en l’explotació de recursos? La intel·ligència artificial no té una definició establerta, però el que sí es pot afirmar és que està present en tots els àmbits: des de les xarxes socials, fins als controls fronterers. La IA, per si sola, no és una eina malèvola, la qüestió és qui la programa i controla i amb quins objectius. Enguany, el Seminari d’Hivern presenta la seva XXII edició centrada en què és la IA i quines oportunitats i reptes ens ofereix. Parlarem sobre si impacta en la pèrdua de drets i com afectarà el treball. També analitzarem en profunditat les conseqüències en l’àmbit mediambiental i de contaminació i canvi climàtic. En aquesta nova edició, comptarem amb periodistes del sector tecnològic i laboral i amb investigadores de les conseqüències de la intel·ligència artifical en la pèrdua de drets i en l’impacte ambiental. Ja podeu consultar el programa sencer i descarregar-lo. Aquesta nova edició del Seminari de Pensament per la Pau tindrà lloc a la Casa de Cultura i ja es poden fer les inscripcions a través d’aquest enllaç.
La Diada per la Noviolència 2025 ret homenatge a Marcelo Pérez, activista per la defensa de l’aigua i dels drets humans

La Diada per la Noviolència de 2025 la dediquem a l’activista Marcelo Pérez El 2 de febrer retrem homenatge al sacerdot i activista Marcelo Pérez en una nova Diada per la Noviolència La Universitat Internacional de la Pau celebrem una nova Diada per la Noviolència. Enguany, volem retre homenatge a Marcelo Pérez, sacerdot i activista indígena tzotzil de la Diòcesi de San Cristòbal de las Casas, Chiapas, que va ser assassinat a trets el 20 d’octubre de 2024 en aquesta mateixa ciutat de Mèxic. Ell era una figura clau en la defensa de l’aigua, el territori i dels drets humans a les comunitats indígenes de Chiapas. El pare Marcelo ja havia rebut amenaces i tenia mesures de protecció cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), d’acord amb ONU-DH. El crim contra el sacerdot i activista Marcelo Pérez evidencia el context de violència generalitzada que pateix la població i les persones defensores de drets a Chiapas, que pateixen la violència perpetrada pel crim organitzat i les seves conseqüències sense cap protecció. L’acte serà el pròxim 2 de febrer a la plaça de Barcelona a les 12 hores, on llegirem un manifest i comptarem amb una actuació en homentage a Marcelo Pérez amb la coral santcugatenca Cantem les 40.
Memorial per la Pau Joan XXIII: acte de lliurament

Pilar Massana i la Coordinadora Obrim Fronteres rebran el Memorial per la Pau i la Menció Frederic Roda 2024 El Comitè ha acordat atorgar el Memorial per la Pau Joan XXIII a M Pilar Massana Llorens, pel seu compromís incansable amb el “No a la guerra” i per la seva trajectòria de més de 40 anys en els drets socials. Pilar Massana, figura clau en el pacifisme i la justícia global a Catalunya, va ser portaveu de la Plataforma Aturem la Guerra i sempre ha estat vinculada a moviments per la pau. Actualment, forma part del grup de persones que treballa per mantenir el llegat del professor i activista Jaume Botey. Pel que fa a la Menció Frederic Roda, el comitè ha decidit atorgar-la a la Coordinadora Obrim Fronteres (COF), per la defensa de drets humans en matèria de migracions i acollida. La COF és una coordinadora que aglutina més de 30 entitats a nivell català que fa denúncia diària del racisme institucional i les seves conseqüències en la vida de les persones migrades. També fan acompanyament a persones migrades i supleixen les carències que té l’administració pública en qüestions d’acollida. L’acte de lliurament tindrà lloc dimecres 5 de març a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat (Rambla Just Oliveras, 56). Gràcies a totes per les vostres propostes i per seguir fent possible el guardó més antic de Catalunya.
Memorial per la Pau Joan XXIII: convocatòria oberta

Memorial per la Pau Joan XXIII i Menció Frederic Roda: presenta la teva proposta de candudatura La Universitat Internacional de la Pau obrim el període per presentar candidatures per al Memorial per la Pau – Joan XXIII i per la Menció d’Honor Frederic Roda fins al 31 d’octubre. Podeu presentar les candidatures a través d’aquest enllaç. Podeu consultar les bases en aquesta mateixa web. Com a novetat, és requisit explicar la proposta de candidatura amb 150 paraules, com a mínim. SOBRE EL MEMORIAL Premi que la Universitat Internacional de la Pau conjuntament amb l’Institut Víctor Seix de Polemologia atorga a persones fortament compromeses amb la construcció de la pau i el desenvolupament humà. El guardó es va donar per primera vegada al 1967, essent el premi de pau més antic de Catalunya. Algunes de les figures premiades han estat Raimon Panikkar, Eduardo Chillida, Maixabel Lasa, Adolfo Pérez Esquivel, Carmen Magallón o Josep M. Montferrer, entre d’altres. Davant la limitació del guardó, el qual només premia a personalitats en vida, des de 2017 s’otorga també la Menció d’Honor Frederic Roda, destinada a retre homenatge a entitats i col·lectius que mereixen ser reconeguts pel seu compromís en l’àmbit de pau.
40 anys dialogant sobre la solució pacífica dels conflictes

La Universitat Internacional de la Pau: 40 anys dialogant sobre la solució pacifica dels conflictes, per José María Perceval La Universitat Internacional de la Pau no és ni ha estat mai un centre acadèmic, tampoc no ha estat ni una escola ni un centre de militància. A la Universitat Internacional de la Pau, des de la seva fundació, només se sent (s’escolta) i es dialoga. No ha pretès donar lliçons a ningú i, si de cas, rebre-les. Tampoc és una escola de pensament perquè admet els enfocaments més diversos, alguns d’ells contradictoris. El propòsit de la Unipau no és imposar un camí sinó ajudar a convèncer que cal trobar una via de solució pacífica dels conflictes. És, senzillament i fonamentalment, un laboratori d’idees sobre la pau. Més que una filosofia l’esperit que anima la Unipau és una pràctica de la què deriva un mètode per pensar conjuntament. La pau, com deia Arcadi Oliveras seguint el pensament de Gandhi, no és un dogma sinó una idea sempre en construcció. La pau no és una fita d’arribada sinó un camí a fer junts. La idea d’actuar en grup acaba amb la necessitat de líders i de dogmes. La Unipau treballa per trobar solucions als conflictes mitjançant el diàleg, fugint de la demonització i la condemna immediata. Una posició que no és derrotista ni vol dir que la Unipau admeti el mal com una cosa inevitable. La denúncia és necessària però la justícia mai no és la llei del talió o la venjança. Ni panglossisme ni victimisme absolut, ni el millor dels mons possibles ni una desgraciada vall de llàgrimes sense solució. Ens trobem en un món millorable, on el mal coexisteix amb multitud de situacions creatives i solidàries que cerquen el bé comú. Amb aquest esperit va néixer la idea de la Universitat Internacional de la Pau i ho manté després de 40 anys. Dialogar, discutir i denunciar la injusticia Aquest va ser l’origen del grup que va pensar la constitució d’un grup de pensament per discutir una convivència millor en una situació d’opressió dictatorial, al voltant de personalitats com el doctor Víctor Seix o el posterior inventor de la universitat Frederic Roda. Aquest conjunt de persones cercava la creació d’espais de debat i la promoció d’idees adequades per fer-ho. Amb aquestes intencions es va animar l’Institut de Polemologia o va aparèixer el Memorial Joan XXIII, creat per destacar aquelles persones que oferien alternatives i solucions pacífiques a situacions de violència, posant en risc la seva llibertat i de vegades, fins i tot, la seva vida. No hi ha pau sense justícia. La injustícia és el que fa sentir-se malament davant de la situació de l’altre, identificar-se amb la seva situació, denunciar-la en una situació on la manca de llibertat afecta tot el col·lectiu humà. Aquesta posició primera filosòfica que permetia la trobada d’humanistes de tot signe, cristians o laics, és la que va reorganitzar el pensament crític contra la dictadura. Per això, es va destacar l’acció d’Adolfo Pérez Esquivel, anys abans que se li lliurés el Nobel de la Pau, per la seva denúncia de l’opressió des del fons d’una presó argentina. A finals dels anys setanta del segle passat, l’arribada de la democràcia després d’un pacte que va permetre la transició cap a un règim constitucional, va obrir possibilitats que van permetre la creació de la Universitat Internacional de la Pau, obra mestra i dramatúrgica del gran creador Frederic Roda. Per això va buscar la complicitat del primer ajuntament democràtic de Sant Cugat comptant amb la presència com a president de ara flamant Premi Nobel Pérez Esquivel. La Universitat Internacional de la Pau va plantejar un format de cursos d’estiu on destacava tant l’originalitat dels plantejaments com l’alegre anarquia amb què es presentaven els continguts i les exposicions. La Unipau no va funcionar mai com una estructura immòbil i cada dècada va canviar i evolucionar en funció dels reptes que es plantejaven. El seu començament va passar de ser una magnífica idea a convertir-se en una realitat que tingués contingut i continuïtat. Havia arribat un nou escenari, la democràcia. Tenia sentit un organisme tan atípic com la Unipau si ja hi havien els partits polítics per respondre als desafiaments de la societat civil?Sorgint des d’una perspectiva de sortida d’una dictadura, la Unipau es va enfrontar als nous problemes que oferia una democràcia jove i en formació, envoltada encara dels perills de la involució franquista. Analitzava les esperances que oferia, però també criticava les múltiples mancances. Com desobeir en democràcia: els anys vuitanta La democràcia, des dels seus orígens, és un sistema que pot donar suport a lleis moralment inadmissibles i permetre situacions injustes. Per tant, en una situació democràtica, protestar, objectar, desobeir continuava sent una alternativa. Seguint Thoreau, això significava oposar-se, incomplir, rebel·lar-se, però assumint les conseqüències des de la desobediència civil no violenta. A les denúncies de la violència directa, pròpies d’una dictadura, se sumaven ara les de la violència estructural practicada per l’estat amb el seu aparell legislatiu que se sumaven a les que exercien les forces repressives a la seva disposició.La Universitat de la Pau es convertia en la veu del petit grill de la consciència que animava i advertia contra la inèrcia dels partits polítics a admetre situacions injustes com si fossin inevitables. Des del començament, la democràcia va conviure amb discursos militaristes que, finalment, van fer xantatge a la població per forçar l’entrada a l’OTAN. I quedava la rèmora del sistema de conscripció (servei militar obligatori) heretat de la dictadura. La pràctica revulsiva va ser l’objecció de consciència per motius polítics durant tota la dècada, el personatge emblemàtic de la qual havia estat des del 1970, Pepe Beúnza. Ara, als anys vuitanta, el moviment era multitudinari. Contra el militarisme i els seus paranys s’hi afegien les veus dels membres de la UMD, exmilitars, als quals la Unipau va donar cabuda des del començament a les seves reunions. Paral·lelament, a la Universitat de la Pau van començar a formar-se i a créixer intel·lectualment una sèrie
Oferta de feina: cerquem tècnic/a d’educació

Cerquem tècnic/a d’educació i tallerista A la Unipau busquem a una persona per la vacant de tècnic/a d’educació i tallerista Tasques / Descripció del lloc de treball Realització de tallers per la Justícia Global a Centres educatius del Vallès. Donar suport en la redacció i disseny de subvencions. Elaboració, disseny i redacció de projectes educatius. Suport en la coordinació de la Biblioteca Humana si cal. Suport a l’organització i promoció d’altres actes de l’entitat si cal. Participació en espais en nom de la Unipau. Requisits Nivell alt de català. Experiència en disseny de material educatiu Experiència treballant amb joves. Formació específica/experiència en alguna d’aquestes àrees: Cultura de pau, drets humans i migracions, antiracisme, cooperació al desenvolupament, gènere i/o feminismes. Valorable Resident a una de les comarques del Vallès Coneixements del teixit associatiu i/o experiència en el tercer sector. Creativitat en la elaboració de recursos i continguts educatius. Habilitats i motivació per treballar en equip Capacitat d’adaptació en el dia a dia del si d’un equip professional reduït. Alt nivell d’organització i excel·lent capacitat de gestió. Experiència en pedagogia. Implicació i compromís amb el projecte. Capacitat de redacció de projectes de cooperació i EpD Carnet de conduir Sobre la plaça: Horari: Mitja jornada. Flexibilitat horària amb possibilitat de teletreballar. Lloc de treball: Sant Cugat del Vallès. Tipus de contracte: Indefinida (amb un període de prova de 6 mesos) Inici: Incorporació mitjans setembre de 2024 Retribució: 11.400 bruts/ anuals Interessats/des enviar CV i carta de motivació a projectes@unipau.org. Data límit: 11 de setembre de 2024
Celebrem els 40 anys de la Unipau amb teatre, música i sopar popular

40 anys d’educació per la pau Hem celebrat els 40 anys de la Unipau amb teatre, sopar popular i música a Sant Cugat del Vallès Foto del sopar popular amb SCAPS de elCugatenc. La família de la Unipau ens hem trobat a Sant Cugat del Vallès per celebrar els 40 anys de la Unipau, en el marc del Curs d’Estiu. Han estat anys plens d’educació per la pau, de conferències, monogràfics i projectes educatius que ens han permès compartir i debatre sobre la construcció de pau. La celebració ha estat organitzada amb els Amics de Pedra i Sang, que han fet la ‘Pregària de guerra’ de Mark Twain; SCAPS Sahara, que s’ha encarregat del sopar popular; i amb l’equip de Sotasons, que han estat les encarregades de muntar els concerts de Kaïro Life i DJ Soumeya i Narjess Saad. Història La Unipau va nèixer amb l’objectiu de generar un espai de reflexió i debat que s’acaba consolidant amb el Curs d’Estiu, una formació anual que aprofundeix sobre un tema relacionat amb la cultura de pau. Els impulsors d’aquesta escola són Frederic Roda Pérez, Arcadi Oliveres i Adolfo Pérez Esquivel. Amb el pas del temps, la Unipau ha anat generant altres espais de pensament crític com és el Seminari d’Hivern o les Nits Temàtiques. Per altra banda, la Unipau ha construït un projecte educatiu amb el que treballem l’educació per la pau en més de 10 instituts del Vallès i portem a les aules debats i reflexions al voltant de temes com l’antiracisme, el gènere o la identitat. Fotografies cedides pel mitjà elCugatenc.